divendres, 17 d’abril del 2020

Diari d'uncoronavirus: dia 34. Alícia en el País de les Meravelles.


Fa uns dies, en una entrada dedicada a Tim Burton, us proposava endevinar a quins personatges pertanyien una sèrie de dibuixos realitzats pel propi artista. 

Imatges via Google


Un dels personatges més fàcils descobrir perquè havia estat el protagonista de l’entrada era Eduardo Manostijeras. Si observeu atentament el dibuix i al protagonista, observareu elements característics evidents en el dibuix que després es recreen en el personatge de la pel·lícula: els ganivets que configuren les seues mans, els cinturons que formen part de la seua vestimenta, les grans bosses als ulls que encerclen eixos ulls tant expressius...

Imatges via Google

La resta de personatges que queden per endevinar tenen una cosa en comú. Tots pertanyen a la mateixa pel·lícula del mateix director: Alicia en el País de les Meravelles. Estic segura que tots heu escoltat una vegada la història d’una xiqueta que perseguint un conill cau per un forat...



Tim Burton l’any 2010 fa una adaptació cinematogràfica d’aquest conte. Segurament molts de vosaltres haureu vist la pel·lícula de dibuixos animats. Si pensàveu que Disney era el creador de la història, us informo que l’escriptor Lewis Carroll és el vertader autor. De vegades, associem l’autoria de certs contes a Walt Disney perquè és precisament ell el que s’ha encarregat de portar aquestes històries a les pantalles.

Doncs bé, anem a començar a identificar els personatges dels seus dibuixos amb els personatges de la pel·lícula:

L’extravagant i malvada reina de “Cors”:  Com podeu apreciar al comparar les imatges, es troben moltes similituds amb el dibuix que representa a la protagonista: Els cabells rojos i voluminosos, el blau de la seua ombra d’ulls que juntament amb les seues llargues pestanyes acompanyen la mirada gèlida i penetrant de la reina, els cors que apareixen estampats en la falda així com la vareta que porta en una de les seues mans.

Imatges via Google


Us deixo un petit fragment de la pel·lícula on la reina deixa molt clar el seu caràcter i la poca empatia amb els seus súbdits:



El barretaire boig: Un personatge molt peculiar amb uns ulls verds que hipnotitzen a qui els mira. Podem veure moltes semblances entre el dibuix i la caracterització real del personatge: Els cabells ataronjats i arrissats, el llaç del coll amb un estampat viu i original i inclús podem apreciar en el dibuix tots els ornaments allargats i prims que decoren el seu barret.


Imatges via Google

A continuació, una escena de la pel·lícula on aquest protagonista es pren una tassa de te:



I finalment una parella molt singular que ens recorda en quan a vestimenta a l’estètica del xiquet de la Família Addams: els bessons Tweedledee i Tweedledum. Amb els seus pantalons negres, porten una camiseta estampada a ratlles com els seus mitjons. La única diferència és que les ratlles de la seua camiseta són blanques i negres i les dels mitjons blanques i roges. Dos personatges molt conjuntats que no sap realment si són reals. Encara que, com podem parlar de “realitat” amb la història tan rocambolesca que se’ns conta.

Imatges via Google

I per acabar podeu veure una de les seues interpretacions en la pel·lícula. 



Tots els dibuixos que us he mostrat ajuden a clarificar de manera molt visual el procés de caracterització de cadascun dels personatges perquè, tant important com la història, és la manera com aquesta es conta. Els actors i actrius aporten la seua interpretació però també és important de quina manera es configuren els seus personatges tant a nivell emocional com físic.

La creació d’una pel·lícula és un procés complex en el que participa molta gent. El públic sol quedar-se amb els personatges i la història que és relata però, en realitat,  hi ha tota una feina al darrere molt important com ara la recreació de l’època en la qual s’ubica la història a través de la vestimenta dels personatges, les localitzacions i escenaris que apareixen en la pel·lícula així com els efectes especials que puguen realitzar-se.  Per tal que poguésseu veure una part de tot aquest procés, aquí teniu un making off d’algunes escenes de la pel·lícula. Espero que us agrade...


Ens veiem en la pròxima entrada!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada