dimecres, 1 d’abril del 2020

Diari d'un coronavirus: dia 18. La creativitat by Ángela


Ja tocava una entrada d’scrap! Com deia la meua iaia Rosario “en aquesta vida hi ha temps per a tot”  i, com us dic jo en les classes (jajajaja): “Amb organització i planificació” podem fer moltes coses però, hi ha un ingredient secret que no es compra i que es diu il·lusió i, afortunadament, d’aquest en tinc un sac ple!

Una de les coses que pitjor porto d’aquest “confinament” és no tenir el contacte directe amb els meus alumnes. Si a això afegim que tinc als meus “alumnes mallorquins en la distància”, augmenta més aquesta sensació d’aïllament. 

La feina del professorat no tindria sentit sense aquells alumnes motivats que tenen ganes d’aprendre en classe. Els professors els detectem quan observem la seua mirada fixa quan expliquem en classe, quan assenteixen a allò que diem, quan ens mostren la feina i no només accepten les nostres correccions sinó que, a més a més, fan tot el possible per no cometre la mateixa errada i Àngela és una d’aquestes alumnes que he tingut la sort de poder tenir dins de l’aula.

Des del principi es notava que li feia il·lusió fer l’àlbum però li costava fer un poc algunes de les làmines. A final em va donar una lliçó: va acabar un àlbum que en un principi pensava que no podria. I és que Àngela és una persona persistent, que no es cansa, que si no li surt a la primera, ho farà a la segona, o tal vegada a la tercera però ho farà. I així és ella. I sé que amb aquesta actitud té molt guanyat en aquesta vida perquè l’aprenentatge ens acompanya en totes i cadascuna de les etapes de la nostra existència i aquelles persones que en saben traure profit, seran persones felices i satisfetes tant a nivell personal com professional. 

Anem a veure amb més detall el seu àlbum.



En la làmina dels cercles veiem que s’ha creat un fort contrast entre la línia fina de l’element circular escollit i els colors vistosos dels washi tapes que s’han utilitzat per a decorar tant la cartolina on s’ubica el text com en el marc blau que emmarca la imatge. Si us fixeu,  Ángela ha decorat els sobres amb la mateixa cinta que la de la goma eva blava que actua de suport de la fotografia. És una manera de donar coherència al disseny final i que, com ja us he dit en altres ocasions, ajuda a cohesionar cadascuna de les històries que ens conten els diferents àlbums.




En la làmina del collage, l’ús del washi tape se centra exclusivament en el disseny de la cartolina. La cinta decorativa es distribueix en diagonal per tota la superfície per tal de trencar l’horitzontalitat que ve donada per les diferents franges de lletres de la làmina a la qual acompanya. En aquesta ocasió, Ángela ha volgut reforça “l’AMOR” que emana de la fotografia amb la presència de diferents cors: uns apareixen sobre un dels cantons de la fotografia i els altres estan dibuixats directament damunt del sobre en el que s’ubica el text que acompanya a la imatge.



Per a la làmina de les línies s’ha optat per utilitzar els mateixos colors emprats en el seu disseny i els washi tapes estan col·locats de manera vertical, tant en el marc que acompanya la fotografia, el sobre i la superfície de la cartolina. Emprant la verticalitat en aquests elements s’aconsegueix, d’una banda, donar continuïtat al disseny per les línies verticals emprades en la làmina i, d’una altra, crear un contrast amb les línies diagonals utilitzades en la composició.


Per al disseny de les escales monocromàtiques s’ha trencat la tònica d’emprar un únic washi tape per a decorar la cartolina i s’han escollit tres diferents. En aquest cas, cal destacar la divisió de l’espai de la superfície amb l’ús de dues cintes decoratives diferents que aporta originalitat i que donen coherència al disseny per la presència del color rosa en els tres patrons utilitzats. Una vegada més, la presència dels cors en la fotografia recorden a l’espectador de que es tracta d’una instàntania molt emotiva...



La làmina de la cartolina negra és un disseny molt versàtil perquè podem fer infinitat de dissenys diferents amb el color blanc i el resultat sempre és diferent i sorprenent. En aquest cas la seua realització es componia bàsicament d’unes franges corbes i horitzontals que s’omplien de línies rectes realitzades totalment a mà. Ángela ha seleccionat una cinta decorativa de línies per a complementar el disseny de la cartolina que acompanya a la imatge i, a més a més, aquesta s’ha combinat amb línies realitzades a ma en el cas de sobre, una manera molt original de completar el disseny final. 



La diversió de les peces acolorides del tetris està reforçada per la combinació en aquest cas de 4 dissenys diferents de washi tape que s’alternen de dos a dos tant en la cartolina com en el sobre. Línies verticals i diagonals que trenquen amb l’horitzontalitat- verticalitat que ve donada per les files d’aquest joc. 



I per últim, una de les làmines “estrella” de l’àlbum scrapbook que a tot el món li agrada fer. Realitzada amb la tècnica dels retoladors un disseny que resulta divertit de realitzar i no té molta complicació en quan a elaboració. La varietat de les textures visuals utilitzades fa que el resultat sigue variat i fàcilment adaptable a qualsevol material que es vullgue utilitzar. Una làmina molt vistosa amb la que aportar molta personalitat al nostre àlbum.

 

Com podeu veure, cada àlbum és diferent. Cada persona conta la seua història a la seua manera i és precisament això el que la fa especial. Espero que us haja servit veure l’àlbum d’Ángela i que, igual com ella, siguésseu constants i perseverants en la feina perquè, a la fi, el treball que esteu fent ara es veurà reflectit en uns mesos en unes pàgines precioses, plenes de sentiments i anècdotes que compartir en família.

Ens veiem en la pròxima entrada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada