dimarts, 19 de maig del 2020

Diari d'un coronavirus: dia 65. L'obra de Basquiat.


Avui és la segona entrada sobre Art Modern on parlarem de l’obra de Jean - Michel Basquiat (1960 – 1988). Ara tindria 60 però es va morir molt jove per culpa de les drogues... Llàstima que un artista amb tant de talent i amb un futur prometedor vegés la seua vida truncada als 28 anys.


Imatge d'Andy Tuohy

Reconegut com l’artista afroamericà més important en la Història de l’Art, el seu origen pot veure’s clarament en les figures negres que apareixen en la majoria de la seua obra pictòrica.

Imatges via Google
 
En els traços de la seua obra podem entreveure la influència del grafitti que va practicar en els seus inicis pel barri del Soho (Nova york) i, també, l’ús de línies esquemàtiques molt properes a l’estil de Keith Haring amb el qui va coincidir en el temps. Cal destacar l’amistat amb el rei del pop Andy Wharhol, amb el que va pintar quadres de manera conjunta i va compartir estudi on desenvolupar la seua obra.


Keith Haring, Andy Warhol y Jean Michel en el estudio de Warhol en el 860 de Broadway, 
el 23 de abril de 1984 (Imatge de El País)
 
És innegable el seu talent per esbossar amb línies el seu imaginari de manera contundent i molt expressiva sent l’ús de colors vius allò que més contrasta amb les figures negres i cadavèriques de la seua obra.


Les cares desencaixades i els cossos esquelètics que podem apreciar en els seus quadres tal vegada siguen fruit d’una infantesa complicada i la joventut viscuda per l‘artista. De vegades, quan veiem l’obra de pintors reconeguts, pensem únicament en la figura de l’artista i el desvinculem de la seua persona i aquí ens equivoquem. Cadascun de nosaltres ens anem definint per les nostres vivències al llarg de la vida i als artistes els succeeix el mateix. De vegades, aquestes experiències es veuran més paleses en la seua obra i, d’altres romandran més ocultes però, si observem detingudament les seues creacions, podrem albirar com es respira en elles part de la seua vida.

Imatges via Google

Ens veiem en la pròxima entrada!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada