divendres, 8 de maig del 2020

Diari d'un coronavirus: dia 55. La creativitat by Dolça.


M’encanta acabar el divendres amb una entrada d’scrapbook. Per quan estic preparant la publicació, torno a visualitzar l’àlbum amb les seues imatges i, en certa manera, torno a reviure tot el procés de la seua elaboració: la selecció de les fotos, la realització de les làmines, escollir les cartolines que acompanyen a cadascun dels dissenys, la recopilació dels elements decoratius que adornen les imatges, l’ús divertit dels washitapes...

Avui vull mostrar-vos l’àlbum realitzat per Dolça, una “valencianeta” com jo “afincada” en Mallorca! Esportista com podreu veure en alguna de les fotos de l’àlbum, Dolça és una alumna madura que accepta molt bé les crítiques per tal de poder millorar els seus resultats i això, francament, és un punt al seu favor ja que aquelles persones que son capaces de saber assimilar les crítiques de manera constructiva, sempre estaran predisposades a aprendre.

El seu àlbum està ple de moments feliços on l’esport és un dels motius que els propicien. La família també ocupa un lloc important en les vivències que l’alumna comparteix en aquest projecte però jo, el que més destacaria dels seu àlbum, és el gaudi que emana de cadascuna de les fotografies que apareixen en ell. 



La làmina dels cercles és tal vegada el disseny més vistós de tot el projecte. La presència única dels dos colors primaris (cian i groc) provoca un gran contrast que, juntament amb el blanc de la làmina, aporta molta lluminositat al disseny d’aquesta doble pàgina.

Escollir només dos colors per a tots els elements que apareixen (cartolina, sobre, cinta decorativa, goma eva i els embellidors) aporta molta coherència al missatge i, al mateix temps, uniformitat al seu disseny.



Si continuem contemplant altres pàgines del projecte, ens trobem amb la làmina de la línia en la qual el color predominant torna a ser el color cian però aquesta vegada la seua aparició és totalment en solitari. Trobem aquest blau en la cartolina, el marc on se situa la foto, el sobre en el qual es troba el text i el washitape que decora tant la cartolina com la goma eva emprada com a base de la fotografia.

Ja sabeu que, a l’hora d’escollir els colors que acompanyaran la vostra imatge, teniu moltes opcions. En aquest cas s’ha seleccionat el color blau perquè aquest apareix en la imatge en la mar i, sobretot, en una de les parts de la barana.



També apareix en la imatge el color groc però de manera molt subtil en els embellidors que acompanyen la imatge (pinya i cara somrient) i en el pardalet del segell que decora el sobre. La selecció dels colors dels elements fent al·lusió als colors que apareixen en la imatge es pot apreciar també en l’ús del roig en el mateix segell que fa referència al jersei del protagonista. Com podeu veure, res pot quedar a l’atzar, hem de pensar minuciosament el disseny i planificar de manera detallada cadascun dels elements que anem a col·locar.

En la làmina del tetris on tot és diversió, Dolça ha realitzat un disseny molt colorit utilitzant cintes decoratives molt estampades i en les quals podem trobar tots els colors emprats en els peces del joc d’aquesta làmina. 


La posició en vertical dels washitapes juntament amb l’alternança de dos estampats diferents fa que el disseny final de la cartolina reforce la composició de les peces del joc al mateix temps que ajuda a emfatitzar el contrast entre els colors complementaris.

Aquesta vegada l’ús del groc com a marc de la foto torna atrobar-se amb el blau cian, combinació que ja hem vist en les dues làmines anteriors.

Si us fixeu, el segell escollit per a decorar el sobre en el qual s’ubica el text té tonalitats molts semblants al color rosa del sobre. D’una banda, s’aconsegueix unificar els dos elements convertint-se en un i, d’una altra, ajuda a veure més clarament el contrast dels colors complementaris de les cintes decoratives.

La làmina del collage realitzat amb lletres és un dels treballs més emotius de l’àlbum scrapbook. L’exercici consisteix en escollir una foto pel sentiment que aquesta transmet. Generalment els alumnes solen escollir imatges de la seua vida que destaquen per la seua tendresa i la felicitat que emana d’elles. En aquest cas, Dolça ha escollit el sentiment d’amor que la uneix amb la seua mare. La composició, que es realitza a partir de diferents tipografies retallades de revistes, es configura com una espècie de sopa de lletres “horitzontal” on podem trobar la paraula escollida entre un munt de lletres inconnexes.



En la realització d’aquesta làmina és molt important la fotografia que escollim ja que, a part de trasmetre el sentiment que plasmem a través del collage, hem de buscar una imatge que es caracteritze per l’absència d’objectes secundaris que ens distraguen d’allò que és realment important: el sentiment expressat.

I ara ve la làmina de les escales monocromàtiques que és la que esteu realitzant en aquests moments en casa. Aquesta làmina no té molt de misteri a l’hora de dibuixar-la però requereix d’una bona tècnica al pintar per tal d’obtenir el resultat desitjat.

Com podeu veure, tots els colors escollits per a realitzar cadascuna de les gradacions es trobem en la foto a la que acompanyen. D’aquesta manera, s’aconsegueix qui hi hague una coherència i unitat entre tots els elements que utilitzem per al disseny d’aquesta doble pàgina de l’àlbum.


La làmines dels triangles es caracteritza per la lluminositat del resultat gràcies a l’ús de colors vius i cridaners. És una de les làmines més dinàmica de l’àlbum i, com podeu apreciar en la imatge, la seua realització es presta a utilitzar objectes acolorits per tal d’acompanyar la imatge com són la síndria i el sol ubicats en el marc que sustenta la fotografia.



La làmina negra és la que sempre aporta un toc diferent a l’àlbum. Al no tenir tant de colorit com els altres làmines, el disseny resulta simple però amb molt d’estil. En aquest cas, Dolça ha optat per una cartolina d’un verd molt claret per tal d’aportar lluminositat al disseny d’aquesta doble pàgina i, així, donar protagonisme a les línies blanques realitzades sobre la cartolina negra. La continuïtat entre ambdues pàgines ve donada per l’ús d’una cinta decorativa negra que té com a motiu un element amb dos únics colors: groc i blanc. També s’ha emprat un washitape de color magenta decorat amb cors de color negre que ajuden a fer present el color negre de la làmina. Aquesta vegada, s’utilitza un sobre de color roig i alguns detalls en el segell que l’acompanya per tal de fer al·lusió a la indumentària roja que porta Dolça en la fotografia. Com podeu veure la rosa com a element decoratiu apareix tant en el segell com en la cara somrient que acompanya fotografia.



Finalment, arribem a la làmina de les textures gràfiques on el color torna a inundar la superfície a través de la tècnica del retolador. En ella podem apreciar com la gama càlida és la que predomina en tots els patrons de la làmina a excepció de la presència del blau que crea un contrast amb la resta de colors. Per al disseny de la cartolina, s’ha optat per l’ús del color verd tan sols en una franja vertical situada al costat del sobre, aportant un toc diferent al resultat final.
 


Com podeu veure en cadascuna de les publicacions on us mostro àlbums scrapbook, malgrat la realització de les mateixes làmines, podem observar que els resultats son molt diferents. El motiu és clarament que cada alumne conta la història a la seua manera i que, com a persones úniques que som, les nostres vivències també ho son. La majoria escull l’etapa de la infantesa com a inici de la seua història però, poc a poc, escollint les fotografies l’alumne va definint i encaminant les seues vivències de maneres molt diferents.

Espero que estigueu motivats per continuar fent les làmines per al vostre àlbum scrapbook perquè, com ja us vaig dir en una altra entrada, tinc la solució per tal de poder realitzar-lo així que molts d’ànims i continueu fent les làmines perquè acabareu tenint el vostre propi àlbum!

Ens veiem en la pròxima entrada!

2 comentaris:

  1. Hola Isabel!
    Feia molts de dies que no comentava res perquè entre les classes, els llibres que m'estic llegint, que ara m'he aficionat a fer punt, el meu àlbum i fer esport no don a basto, jajaj! Sempre que puc mir les entrades i m'encanta tenir contingut diari, però al final sempre acab fent qualsevol cosa i no arrib a comentar :(
    Avui he vist aquest àlbum... I no m'hi he pogut resistir! Es nota tota la feina feta, la planificació i el detallisme. Dolça hi ha fet molta feina i es nota en el resultat! La combinació de colors que ha fet m'encanta ja que tots els elements encaixen super bé i es veu que s'ha pensat fins i tot en el més mínim detall. La combinació de groc i blau queda explosiva! La làmina dels traingles m'encanta i sempre dic que la vull fer però al final no trob mai una foto amb la que combinar-la... A aquest àlbum que estic fent ara miraré de fer-ho encaixar! Per una altra banda, la làmina negra ha quedat súper bé, i ho ha combinat en colors que li donen lluminositat i ressalten molt la imatge. La de les escales monocromàtiques trob que li ha quedat súper bé i combinar-ho amb el taronja ha estat una decisió genial, i la làmina del multitappern... ja saps que és la meva preferida, jajaja! Trob que sempre queda bé! Estaria comentant-ho tot durant hores però la meva germana me crida des de fa deu minuts i no sé que vol, jajaa, demà intentaré comentar més entrades.
    Una abraçada, Margalida

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Margalida!

      Tranquil.la 😊. Tu estàs perdonada!jajaja...Amb el 2n de batxillerat i fas totes aquestes coses? 🙄. Simplement al.lucino amb tu...😱😱😱😱 Eres un crack...Es nota que l'organització és la clau i tu en saps molt d'això!🤩🤩🤩🤩

      Quan tingues temps ja comentaràs les entrades 😉. Ja saps que els teus comentaris, tant ben estructurats i reflexionats, aporten molt al bloc i a la gent que els llig 💓💓💓💓. Espero que Dolça pugue llegir aquesta entrada i que veja les paraules tant boniques que li has dedicat al seu àlbum 📘. La veritat és que està molt treballat i, com tot en aquesta vida, quan li dediques temps i ganes, es nota en el resultat...❤❤❤❤

      Espero seguir veure't per aquí 🤗🤗🤗🤗 i que el final de curs sigue el menys estressant possible per a tu!😏

      Molts 😙😙😙😙, Isabel.

      Elimina