divendres, 1 de maig del 2020

Diari d'un coronavirus: dia 48. Històries d'un cafè...


Això d’un dia de festa entre setmana s’agraeix. És curiós però una de les coses que més valoraré quan acabe aquest confinament seran els dies de festa...i intentaré que siguen això “dies de festa". Avui, veient les notícies, la gent comentava que això del “teletreball” resulta complicat ja que, al fer-ho des de casa, és difícil desconnectar entre la teua faceta personal i la professional i la veritat és que tenen raó. 

A més a més, passar tantes hores davant de l’ordinador em provoca mal de cap i els ulls se’m cansen bastant a causa de la pantalla. Suposo que a molts dels vostres pares també els passa. Però no tot és roín...passar per una circumstància tant impensable com aquesta et fa valorar coses que abans ens semblaven insignificants i a les que ara els donem el valor que tenen. Com, per exemple, la comunicació amb els altres de manera presencial, amb contacte, mirant-nos als ulls, soltant unes riallades junts, compartint les nostres inquietuds i reflexions i perquè no, el nostre dia a dia.

Andreu i Bernat son molt conscients que tenim feina i entenen que, de vegades, no podem estar tota l’estona en ells. En cap de setmana, intento que desdejunéssem junts contant-nos històries sense cap pantalla que interfereixque... I avui, després d’unes quantes setmanes, ho hem tornat a fer. Tenien moltes ganes i Bernat inclús ha fet un cartell sobre el tema perquè ahir li vaig dir que avui no faria tant feina i podríem jugar junts. Ha escrit: “La mamà avui quasi no treballa”... Quan l’he vist m’ha fet molta gràcia...



I gràcies a aquest “cafè” junts (ells prenen Cola Cao) avui teniu aquesta entrada. Resulta que mentre contàvem les nostres històries, m’he recordat que jo de menuda a temporades prenia Nesquik i d’altres Cola Cao i, de manera inconscient, m’he traslladat a la meua infantesa.

Imatge via Google


I, encara que ens coste acceptar-ho, hem de reconèixer que la publicitat forma part de la nostra vida i que ens influencia en la nostra manera de ser i comportar-nos. I igual que els vostres pares i jo mateixa comenten les nostres “batalletes” de quan erem joves, vosaltres també ho fareu quan tinguésseu la nostra edat i és inevitable, no podreu fer res per impedir-ho, jajajaja...

Doncs bé, continuem, mentre m’estava prenent el meu cafè amb “tortitas”, m’he recordat de la cançó que acompanyava als anuncis de Cola Cao. Una cançó amb una lletra molt enganxosa i que tots els xiquets i les xiquetes d’aquella època hem cantat i encara recordem perfectament:



Si observeu la lletra d’aquesta cançó, que en aquell moment tot el món la veia amb normalitat, avui en dia, tal i com ha avançat la societat amb el tema de la igualtat i els valors, ja no sona tant bé i tots els que l’hem cantada en algun moment veiem l’anunci amb uns altres ulls.

Yo soy aquel negrito del África tropical
que cultivando cantaba la canción del Cola Cao,
y como verán ustedes les voy a relatar
las múltiples cualidades de este producto sin par. 


Es el Cola Cao desayuno y merienda,
es el Cola Cao desayuno y merienda ideal, Cola Cao, Cola Cao. 


Lo toma el futbolista para entrar goles,
también lo toman los buenos nadadores,
Si lo toma el ciclista se hace el amo de la pista
y si es el boxeador… golpea que es un primor. 


Es el Cola Cao desayuno y merienda,
es el Cola Cao desayuno y merienda ideal, Cola Cao, Cola Cao. 


Dé a sus hijos Cola Cao si los quiere hacer dichosos,
Los niños con Cola Cao crecen más fuertes y hermosos. 



Imatges com la del negre que està recollint el cacao al son de la frase “Yo soy aquel negrito del África Tropical” per a que nosaltres poguéssem prendre aquest producte ens “chirria” perquè, afortunadament les coses canvien i, malgrat que encara hi haja racisme i altres “-ismes” en els nostres dies, la majoria de persones tenim aquestes coses molt superades i creiem que la igualtat és un valor i un dret fonamental. Encara que, com us dic a classe, mentre hi haja dies en el calendari per celebrar serà senyal que encara queda molt per lluitar. És per això que la marca d’aquest producte ha reescrit part de la cançó per als nous anuncis de la companyia:



Com que les marques comercials que son la cara visible d’una empresa que vol vendre’ns un producte, estan formades per persones, Cola Cao ha mantingut la melodia d’aquesta cançó però canviant part de la lletra. Així doncs, en el principi de la cançó ja no fa referencia al “negrito” i comença així:

Hay cosas que nunca cambian, que siempre serán igual,
con leche cada mañana y con cacao natural”.


Però també hi ha una altra part de la cançó que s’ha modificat que es quan es parla de què els passa als esportistes que prenen Cola Cao. En la cançó original l’esport s’associa només amb el gènere masculí: “futbolista”, “nadador”, “ciclista” i “boxeador”. En canvi, en la nova cançó, s’inclouen a les dones esportistes amb la modificació de la lletra anterior:

Lo toman  futbolistas y nadadoras,
grandes artistas y supercampeonas.
Después de una carrera, cada cual a su manera,
prepárate un buen tazón… de grumitos y de ilusión...


Us deixo la gravació de la cançó:





Hem de ser objectius i, encara que anem evolucionat com a col·lectiu, hi ha moltes coses per millorar. Està molt bé que ens adonéssem d’aquells pensaments o actituds que estan presents en el nostre dia a dia i que hem de modificar per fer del món un lloc on tots i totes poguéssem viure amb llibertat i respectant-nos uns als altres. 

La publicitat, com un element més de la societat s’ha de plantejar aquestes coses i evitar caure en estereotips i en discriminacions però no és la única. La lluita per uns valors de respecte i igualtat és cosa de tots i aquí és on em poso a pensar en  les lletres d’alguns cantants de “trap” que alguns adolescents canteu a mode de “mantra”. I em pregunto: Canviem la cançó del Cola Cao per a ensenyar als nostres joves valors de respecte i igualtat i... què passa amb les lletres de cançons “ofensives” que cantem sense reflexionar sobre allò que diuen?

Ens veiem en la pròxima entrada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada