divendres, 27 de març del 2020

Una de triangles... (2a part)


Una vegada realitzada la prova de color, ja podem passar a l’acció i començar a pintar la làmina però, primer un recordatori de com realitzar-la.


La làmina dels triangles és una làmina molt mecànica en quan al procés de realització del dibuix. La repetició del mètode per tal d’elaborar els triangles equilàters, de 3 cm de costat, fa que assimileu més fàcilment la seua construcció i, comprovant cada vegada que realitzeu un triangle, que els seus costats mesuren igual, eviteu que progressivament es vagen deformant en la làmina. Encara que ja us he explicat en diverses ocasions en classe com es construeix, us passo un vídeo per recordar-vos el procediment.



Si voleu consultar amb dibuixos els passos per a la construcció dels triangles equilàters, podeu anar a la següent entrada del bloc: http://plastidekor.blogspot.com/2017/11/2n-eso-lamina-3-i-els-triangles.html



Una vegada realitzats els triangles amb el compàs hem de passar-los a color emprant la tècnica dels retoladors i utilitzant els quatre colors que hem fet en la prova de color del quadern. 

Abans de posar-vos a pintar, haureu d’esborrar tots els arcs que heu realitzat per a la construcció dels triangles i esborrar un poc el llapis dels triangles per a que el resultat quede net. Aneu esborrant els triangles per tires per tires ja que si heu fet les línies molt fluixetes, després no veureu per a on van els trinagles.

Recordeu que les línies exteriors que configuren els triangles s’han de realitzar amb regle per la qual cosa és molt important, que al donar-los color, delimitéssem els costats de cada triangle amb el regle i el color escollit.

Per a pintar amb retoladors, tal i com us vaig explicar en la làmina de la línia, heu de realitzar el següent procediment: cada vegada que feu una línia amb el retolador, heu d’aixecar el regle evitant el contacte amb el full i netejar el regle amb un mocador de paper per evitar embrutar la làmina de tinta. També és molt important esperar un poc a que el retolador se seque abans de fer la línia següent. 

Cal passar els 3 costats a retolador de TOTS els triangles de la làmina. A continuació us mostro un exemple de com heu de perfilar els contorns de cadascun dels triangles per tal que ho fésseu correctament i aconseguir un resultat espectacular.
 




Cada vegada que passeu a retolador un triangle, heu d’escollir el seu interior: punt, línia o pla.

Com podeu veure en la següent imatge, el més convenient és començar per la part superior de l’esquerra per evitar posar la mà recolzada sobre allò pintat i embrutar la làmina. Si seguiu aquest orde i realitzeu la làmina per tires, aconseguireu un bon resultat.




Per tal que el resultat sigue el més equilibrat possible, intenteu alternar les tres opcions, és a dir, no poseu triangles de punts junts, ni tampoc els de línies ni els de plans.



Com realitzar l’interior dels triangles:

El punt, com podeu veure en la imatge següent, no serà el “puntillisme” que haureu realitzat alguna vegada en els treballs de Plàstica de l’escola. Es tracta d’un punt de dimensions més grans (com els “topos” dels vestits de flamenques) que decorarà l’interior dels triangles ubicat de manera no alineada i respectant aproximadament la mateixa separació entre ells. Eviteu fer composicions simètriques i omplir els tres vèrtexs del triangles amb un cercle en cadascun d’ells. La seua mida serà sempre la mateixa i no es poden utilitzar diferents mides ja que trencaríem el disseny del patró. 



En quan a la línia, com podeu veure en l’esquema del quadern, podrà tenir diferents direccions: horitzontal, vertical i diagonal i aquesta, a diferència de la del contorn que s’ha de realitzar obligatòriament amb regle, s’ha de fer a mà alçada (sense regle) per a no llevar-li l’efecte artesanal de la làmina. Cada color no està lligat a una inclinació concreta, és a dir, en la imatge següent veieu que les línies negres estan en diagonal però també poden estar en horitzontal o vertical per donar més varietat al disseny final.



I en quan als triangles plans, recordar-vos que al ser retolador, heu d’evitar passar dues vegades pel mateix lloc, ja que enfosquireu la zona. Heu de pintar amb la mateixa direcció (la diagonal és la millor opció) i aproximant-vos a la última línia pintada. Igual que succeïa amb les línies interiors dels triangles, comentar-vos que aquests triangle plans s’ha de pintar també  SENSE regle.

I per què? Doncs perquè en cada làmina aprenem coses noves i en aquesta practicarem d’una banda l’ús del regle en les línies exteriors del rectangle i en l’interior treballarem a mà alçada per controlar el nostre pols i aconseguir seguretat en el traç.


Per favor, poseu molta atenció a tot el que he explicat perquè la realització de la làmina no és complicada però heu de seguir tots els passos per completar amb èxit el procés. 

Tampoc cal fer-la en un dia, organitzeu-vos i feu un poc cada dia!

Per aquí han vist la làmina i Andreu i Bernat han volgut pintar-ne una a la seua manera... Ja us ensenyaré el resultat...

Espero els vostres comentaris en el bloc! Penseu que si ens comuniquem per aquesta via és una manera diferent de mantenir el contacte i així, quan tot això acabe, no ens veurem com a desconeguts...jajajajaja...


Ens veiem en la pròxima entrada!

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada