dimecres, 25 de març del 2020

Diari d'un coronavirus: dia 11. L'etapa blava de Picasso


Anem a aprendre un poc més sobre Història de l’Art amb un dels artistes més prolífics ja que la seua producció d’obra és nombrosa i molt variada degut a les diferents etapes de la seua creació artística. Tot el món coneix una de les seues obres més reconegudes: El Guernica de Picasso però l’artista malagueny té altres obres que tal vegada no siguen tant reconegudes mediàticament però que tenen una expressivitat aclaparadora.

Imatges via Google


A continuació us mostro un xicotet vídeo on s’explica molt breument la seua trajectòria artística de manera molt amena i original.



L’obra artística de Picasso, com heu pogut veure en el vídeo,  passa per diverses èpoques sent una d’elles la seua etapa blava que comprèn aproximadament entre l’any 1901 i l’any 1904. Aquest període està molt marcat per la mort del seu amic Carles Casagemas (1880 – 1901). Durant aquest temps, la tristor que l’envaeix, fa que pinte figures amb un semblant melangiós i trist. Algunes d’elles es troben en plena solitud i les tonalitats blavenques són les que predominen en els seus llenços.

Els personatges es caracteritzen per la seua silueta allargada i els seus rostres solen mirar al terra emfatitzant la tristor que sent l’artista per la pèrdua del seu amic.

Imatges via Google


Però no tots els protagonistes dels quadres d’aquesta època dirigeixen sempre la mirada cap al terra. En algunes de les seues obres, Picasso empra també la mirada “perduda” i vidriosa de les figures per mostrar el sentiment de desorientació que viu l’artista en aquesta període i, en algunes ocasions, ni tan sols veiem els rostres dels personatges sent la posició d’esquenes la que s’utilitza per a transmetre el dolor que sent l’artista.

Imatges via Google


Tanmateix, en altres quadres la mirada és fixa i directa donant la sensació que ens mira a nosaltres. Ulls freds que penetren en el espectador per a transmetre la solitud i tristesa del moment.

Imatges via Google

La maternitat, que representa eixe sentiment d’entrega i amor de mare a fill, és un altre tema al que recorre Picasso per a expressar els seu sentiments en aquesta època.

Imatges via Google


Abans de vacances estàveu realitzant la làmina 8 en la que treballàveu les gammes fredes i les gammes càlides. Recordeu que el primer quadre al que li vau canviar les tonalitats càlides per les fredes va de el de Degas. Ara toca canviar la gama freda del quadre de Picasso per una gama càlida i, al finalitzar, podreu comprovar que emprar varia el significat de l’obra.






I ara, un petit recordatori de com heu de pintar amb llapis de colors:

1r pas. DELIMITAR de manera suau la zona que anem a pintar amb el color corresponent. Recordeu que d’aquesta manera creem una doble línia de seguretat que ens ajudarà a no passar-nos de la zona que anem a pintar. 

2n pas. Pintar sempre en la MATEIXA DIRECCIÓ. Recordeu, com ja us he explicat en diverses ocasions, que la diagonal és la millor inclinació per tal d’evitar que apareguin espais en blanc. 

3r pas. NO deixeu ESPAIS EN BLANC. Això ho aconseguireu pintant justament al costat de la última línia que heu pintat. També és important anar fent punta als colors per tal que el traç sigue fi i així evitarem la creació d’espais en blanc.

4t pas. NO “APRETAR”. Recordeu que una correcta intensitat del color s’aconsegueix capa sobre capa i que el nombre de capes dependrà dels colors de cadascú. Ahhh! i no fésseu trampa: pintar la primera capa fluixeta i la segona “apretant” ja que com ja sabeu tots, tinc una mirada ultrasònica que m’ho permet comprovar...inclús en la distància...jajajajaja


Espero que estigue bé. Molts ànims per a tots i una forta abraçada des de la distància als meus alumnes d’aquí i , com no als d’allà, Mallorca FOREVER!




ENS VEIEM EN LA PRÒXIMA ENTRADA!
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada