diumenge, 28 de juliol del 2024

Els colors d'Alma

Avui vull mostrar-vos l’obra d’una artista afroamericana: Alma Woodsey Thomas (1891 – 1978). Va nàixer en Columbia (Georgia) però, als 15 anys es va mudar amb la seua família a Washington degut als episodis de racisme que va sofrir en l’escola…

Imatge via Google

Com qualsevol artista, l’evolució de les seues obres és una realitat ja que les experiències viscudes al llarg dels anys, fa que les persones ens transformem produint-se canvis que, moltes vegades, es veuen reflectits no només a nivell personal sinó també a nivell professional.

Imatge via wikiart.org

En aquesta entrada us mostraré aquelles obres que a mi més m’han arribat pel seu colorit i la simplicitat de les seues formes endinsant-me en un món de color i traslladant-me a altres realitats.

Formes, que semblen tan simples com un cercle, es transformen en una explosió de color que poden transmetre des de l’alegria més absoluta (com em passa a mi amb la primera obra que apareix a continuació) a una solitud càlida i dolça com la imatge de tons ataronjats.

Imatges via Pinterest

A través de les seues pinzellades curtes i rectangulars, podem veure “entre línies” a través de la irregularitat de les seues formes. A mi m’agrada pensar en eixes cortines de tires que tenia ma mare en casa quan era menuda i que separaven la cuina del pati. Quantes vegades hauré jugat amb elles...

Imatges via Pinterest

Però també trobem obres on la horitzontalitat i la verticalitat es barregen i cobren sentit a través de l’ús de les gammes càlides i fredes amb les que podem fer les nostres pròpies deduccions del motiu de l’obra, com aquesta que us ensenyo a continuació. Per a mi, l’obscuritat i la tristor que em provoquen els tons blaus de les línies verticals es contraresta amb la calidesa del roig, taronja i groc reduïts a eixe petit orifici de llum que dona eixa petita esperança que totes busquem en algun moment de les nostres vides.

Imatge via Pinterest

A més de pintora, també va exercir durant 35 anys com a professora. La veritat és que veient com utilitza el color en la seua obra i, amb quina sensibilitat realitza cadascuna de les seus pinzellades, m’haguera agradat assistir a les seues classes. A bon segur, tenia una riquesa interior impressionant amb la que m’haguera sorprès gratament.

Imatge via Google

A continuació podeu veure, com una de les obres d’aquesta pintora, és una de les peces de la col·lecció permanent d’Art de la Casa Blanca.

Imatge via Google

A mi, veure la seua obra, m’ha alimentat l’ànima i és per això que he trobat oportú compartir-la amb vosaltres i animar-vos a realitzar les vostres pròpies creacions inspirant-vos en les seues pintures.

Imatges vis Pinterest

Podeu utilitzar el material que teniu per casa com ara cartolines, paper xarol o goma eva i, perquè no, atrevir-vos amb els pinzells i pintura! Els meus fills han vist com estava redactant aquesta publicació i els ha semblat bé provar de fer alguna cosa inspirant-nos en ella així que miraré de comprar uns llenços i a veure com enfoquem el tema. Recordeu que els pinzells han de ser plans...

Imatges via Pinterest

Ens veiem en la pròxima entrada!


divendres, 26 de juliol del 2024

Diari d'estiu: TRENCACLOSQUES

Avui un dels meus fills m’ha proposat fer un trencaclosques de manera conjunta. No és la primera vegada que ho fem però, el d’avui és especial. El vaig comprar en un dels meus viatges a Madrid que s’organitzaven en la facultat per a anar a veure ARCO, una fira d’Art Contemporani que se celebra anualment en aquesta ciutat.


Les peces que esteu veient tenen més de 25 anys i amb elles reproduirem uns de les meues obres preferides si arribem a completar les 800 peces que configuren aquest trencaclosques. Observant detingudament les peces, podríeu endevinar de l’obra d’art de la que estic parlant?

Ens veiem en la pròxima entrada!


dissabte, 20 de juliol del 2024

Diari d'estiu: arena, mar i cel

La foto d’avui no és meua sinó del meu fill. L’altre dia vam anar a pegar una volta i vam parar a veure la mar que a mi, personalment, sempre em relaxa. Ell em va demanar el mòbil per a fer unes fotos i avui he decidit penjar una de les instantànies que va realitzar sota el títol que ell em va dir: “Arena, mar i cel”.

Veient la mar em vaig posar a pensar (com em sol passar sovint quan em trobo davant d’ella) i em van venir al cap eixos missatges dins d’una ampolla que apareixien en les pel·lícules que jo veia quan era menuda. Vaig visualitzar-los naufragant per la mar, sense arribar al seu destinatari, i em va donar llàstima que el seu destí fora desaparèixer... així que avui us porto una proposta molt original amb la que escriure missatges a la família i amistats garantint que arriben a les mans de les persones a les que van dirigits. La idea és dibuixar la nostra pròpia ampolla i escriure dins.


Imatge via Pinterest

Si bé és cert que en un principi, totes pensem en algun missatge escrit, us animo a realitzar un missatge més visual per tal de sorprendre a la persona que el rep.


Imatges via Pinterest

Si us atreviu, proveu a realitzar-lo amb la tècnica de l’aquarel·la ja que la interacció dels colors que es produeix a causa de l’aigua, afavoreix l’aparició de la imaginació i la capacitat de traslladar-nos a altres llocs en els quals no ens trobem en el present.


Imatge via Pinterest

Ens veiem en la pròxima entrada!


diumenge, 7 de juliol del 2024

Ombres creatives

La creació no és exclusiva de l’artista. Crear és una acció inherent a l’ésser humà i, si no, pensem en la quantitat d’hores que hem invertit quan érem xicotets jugant amb jocs de construcció i creant mons imaginaris a partir de les nostres pròpies idees.

Imatge Freepik

Hem d’evitar vincular tan sols l’expressió de la creació a aquelles persones que es dediquen al món de l’Art i ampliar-la a la societat en general.


Juana Francés pintant una de les seues obres (1959-1961).GONZALO BULLON


Les ombres com a temàtica donen molt de joc en l’àmbit de la fotografia però també ens poden servir per a realitzar altres tipus de propostes.


Imatges via Pinterest

Qualsevol element pot ser una excusa per a crear així que si voleu provar a fer coses noves, us invito a treballar amb les ombres dels objectes sobre paper. Podeu emprar qualsevol tècnica (ceres, temperes, retoladors…) Tan sols heu de col·locar objectes sobre un paper i dibuixar les seues ombres.

Els elements florals i vegetals poden ser un motiu interessant per les diferents ombres generades depenent de la forma i aparença de les flors i les fulles emprades.


Imatges via Pinterest

També podeu escollir altres temàtiques que siguen del vostre interès i crear la vostra pròpia història.


Imatges via Pinterest


I ara que estem en època estival i podem fer aquest tipus d’activitats a l’aire lliure, us animo a que agarreu papers i materials per pintar i realitzeu aquesta proposta en un espai obert. Estic segura que el temps us passarà volant!


Imatges via Pinterest


Ens veiem en la pròxima entrada!


dissabte, 6 de juliol del 2024

Diari d'estiu: OMBRES

Una de les coses que més m’agrada és observar. Em surt de manera innata i es deu a la meua curiositat. Moltes vegades, el fet de caminar em serveix de desconnexió perquè m’agrada mirar les ombres que es projecten sobre el terra. La fotografia que us mostro a continuació em representa al 100%: soc jo amb la meua llum però també amb les meues ombres…


Capturar aquest moment m’ha fet pensar en un vídeo de Mario Alonso Puig on parlar de l’ésser humà d’una manera tant bonica que he decicidit compartir-lo per aquí per a veure què us sembla.


Ens veiem en la pròxima entrada!