dissabte, 15 de juliol del 2023

Pròxima parada: FANZARA

L’altre dia us vaig ensenyar alguns murals molt originals en els que els cactus eren els protagonistes. L’única pega és que per a veure’ls havíem de fer molts de kilòmetres.

Imatges via Google

I si us dic que podeu apreciar murals molt originals més prop d’aquí? Existeix un poble, a tan sols uns 30 km de distància de Castelló, on podeu gaudir de vertaderes obres d’art a l’aire lliure: Fanzara. A simple vista, veiem un poble envoltat de muntanyes i arbres però, si us endinseu pels seus carrers, descobrireu pintures increïbles plenes d’imaginació i creativitat.

Imatge via Google


El projecte “MIAU”, museu inacabat d’art urbà, s’inicia l’any 2005 després de produir-se una mala convivència entre el veïnat del poble per les discussions per la possible instal·lació d’un abocador de residus tòxics. Per a un poble rural com Fanzara, que havia sofert la seua despoblació i la manca de feina, aquesta proposta va ser ben vista per una part del veïnat que pensaven que instal·lar aquest dipòsit podria generar treball mentre que altres habitants estaven en contra pel que suposava emmagatzemar aquest tipus de residus en el lloc on vivien.

Imatges via Google


Si voleu saber més sobre com es va forjar aquest projecte, aquí teniu un vídeo on dels precursors de la idea expliquen de manera molt detallada com aquest museu a l’aire lliure va contribuir a millorar la convivència del poble:

https://www.youtube.com/watch?v=CAwu7ofBa5c&t=3s

Si visiteu Fanzara, us trobareu parets pintades amb diferents estils perquè en aquest projecte participen artistes de diferents països amb les seues maneres d’expressió particulars. Les parets del poble es converteixen en un llenç en blanc on formes, línies i colors ens mostren imatges de diferents temàtiques amb les que els artistes mostren les seues reflexions.

Imatges via Google


Veure les façanes de les cases plenes de colorit deu seu tot un goig per al veïnat del poble quan dona una volta però, sobretot, per a les persones que viuen en aquests edificis perquè a tots ens agrada envoltar-nos de coses boniques que fan que el nostre entorn sigue més agradable. Estar “acompanyats” d’ART deu ser realment gratificant.

Imatges via Google

A més de motius florals i orgànics, també trobem figures humanes en algunes de les propostes que al·ludeixen a altres obres artístiques com “El pensador” de August Rodin (imatge de l’esquerra) i, a través de les quals, podem observar la fragilitat de l’ésser humà.

Imatges via Google

Altres imatges es presenten més acolorides, amb el predomini de colors primaris que ajuden, per exemple, a reforçar les composicions simètriques i abstractes dissenyades per a l’ocasió com podem apreciar en la imatge de l’esquerra o, simplement, reforcen la composició fragmentada que respecta l’estructura de l’edifici en el que es troba, com succeeix amb el rostre de la imatge de la dreta.

Imatges via Google

Observant algunes de les pintures que adornen el poble trobem com, utilitzant les mateixes tonalitats cremoses, es poden obtenir resultats ben diferents. Obres més realistes que recullen activitats quotidianes del camp i que es mimetitzen amb els edificis que les envolten i pintures més abstractes que ens porten a la reflexió sobre el perquè uns rajos emanen d’una mirada d’un rostre configurat per quadradets a mode de píxels.

Imatges via Google

Un poble on edificis emblemàtics i d’altres èpoques cohabiten amb pintures i instal·lacions escultòriques més contemporànies. Una demostració clara que la convivència és la base de qualsevol societat.

Imatges via Google

Cada any, a principis de juliol, nous artistes visiten Fanzara, comparteixen casa per uns dies amb els seus habitants i decoren les parets de les seues cases de manera totalment altruista. Hi ha música, dansa, performance, teatre i tallers...

Així que ja sabeu, si no teniu plans per a l’any que ve, els Festival MIAU pot ser una bona opció per gaudir de l’ART en totes les seues expressions, enriquir-se de noves experiències i conèixer de la veu dels propis artistes el missatge que han volgut transmetre amb les seues obres. I al meu alumnat mallorquí, dir-vos que us tinc molt present, que me’n recordo molt de vosaltres i que, de vegades, rellegeixo els vostres comentaris en el bloc. A veure si veient alguna entrada com aquesta, us animeu i em feu una visita!

Imatge via Google

Us deixo una última obra de l’artista que a mi em té fascinada des que la vaig veure i que serà la culpable del tema d’una de les pròximes entrades...

isabelcogollosferrer©2023

En veiem en la pròxima entrada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada