dimecres, 19 de juliol del 2023

Aprenent a dibuixar (3a entrega)

L’estil és una cosa molt peculiar i que ve determinat per la nostra personalitat. No hi ha dues persones iguals en el món. Malgrat la moda, que sempre intenta homogeneïtzar-nos a través d’uns patrons que també varien amb el temps, la veritat és que totes som distintes i que justament aquesta diferència és la que ens fa ser especials.

Salvador Dalí /Yayoi Kusama

Si s’apliqués, per exemple, el concepte de “moda” a l’àmbit de la literatura, ens resultaria estrany que la creació dels personatges estigues relacionada amb els personatges de moda del moment. Encara que existeixen llibres d’influencers i youtubers, us imagineu quantes històries quedarien per contar i quin empatx que totes les escriptores i escriptors parlessen del mateix? Amb comprar un o dos llibres ja sabríem de que van la resta però, perdríem eixe temps que dediquem a submergir-nos en multitud d’històries de personatges a través de les diferents autores i autors i el viatge a altres mons imaginaris i llunyans a través de les pàgines d’un llibre.

Per a continuar practicant, avui us mostraré com dibuixar un gat pas a pas però, us presento dues maneres diferents per tal que comproveu que existeixen moltes maneres d’interpretar un mateix tema. Abans vull demostrar-vos que existeixen tantes maneres de veure les coses com ulls que les observen a través de diferents portades de llibres en els quals els protagonistes són els gats.

A continuació us mostro algunes portades en les que les il·lustracions ens mostren gats més realistes degut a les textures, colors i volums emprats per a la seua creació.

Imatges via Google


Tampoc es descarta la presència dels gats negres que, a diferència d’una de les creacions de les imatges superiors, es caracteritzen per l’absència de volum degut a l’ús de tintes totalment planes. De fet, en la última portada s’aprofita el fons negre del llibre per realitzar la seua figura. És una manera original de mostrar el gat i, com bé indica el títol del llibre “Gato Luna”, aproximar-lo a l’Univers galàctic que és on habiten aquests tipus de gats.

Imatges via Google

Cada llibre conta una història per la qual cosa les portades, que són la presentació d’allò que trobem en el seu interior, tindran maneres molt diferents de representar a aquest animal i tots els dibuixos realitzats en el seu interior es caracteritzaran pel mateix tipus d’acabat per tal de ser fidels a l’estil de les il·lustracions de la portada. La tipografia emprada per als títols i els texts serà un altre element que li donarà personalitat al llibre.

Imatges via Google


En les següents imatges podeu observar la portada d’un conte i com l’estil de dibuix també es veu reflectit en les seues pàgines interiors. Són imatges molt acolorides encara que podem observar diferències a l’hora de treballar la línia del contorn dels dibuixos. Mentre que en altres contes, les línies de les il·lustracions estan més definides i visibles, en aquest cas es difuminen i es mesclen amb el fons.

Imatges via Google


Una altre aspecte a tenir en compte són els escenaris on s’ubica la història. Mentre hi ha contes en els que trobem elements que ens donen informació sobre en quin lloc succeeix la història (un interior d’una casa o un bosc) en altres el fons és completament blanc, tal vegada, per a emfatitzar més les accions dels protagonistes de la història.


Imatges via Google


La veritat és que avui dia existeixen gran varietat de contes infantils on les històries van afortunadament més enllà del contes clàssics com ara “El gat amb botes” o “La rateta presumida” que em llegien quan era xicoteta. Històries dedicades a les menudes i menuts de la casa en els que es pot gaudir de la imaginació, fomentar la creativitat, i donar valor a l’amistat i l’autoestima tant necessaris des de la nostra infantesa.


Imatges via Google

Aquest estiu m’he proposat més moments de lectura i he trobat un llibre, de casualitat, que em tindrà prou entretinguda on un dels personatges és un gat. He de reconèixer que la primera cosa que em va cridar l’atenció és la il·lustració del gat que ressaltava entre mig d’imatges més fotogràfiques i més realistes dels llibres que es trobaven al seu voltant.

Imatge via Google


Ai...que parlant de llibres quasi se m’oblida penjar els tutorials... jajajaja. Aquí teniu el pas a pas per dibuixar un gat així que només queda decidir quin dels dos voleu practicar!

Imatges via Pinterest

Ens veiem en la pròxima entrada!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada