dimarts, 16 d’abril del 2019

Collage creatiu


Ara que estem realitzant en classe la làmina del collage, he trobat interessant mostrar-vos altres variants del collage que van més enllà d’aferrar lletres jugant amb la mida i la varietat de tipografies a utilitzar.

Si bé és cert, que amb l’aparició de programes informàtics, el collage s’ha digitalitzat i hi ha molts artistes que utilitzen aquesta tècnica emprant l’ordinador (aquest tema dóna per a una altra entrada), n’hi ha d’altres que segueixen emprant les revistes i unes tisores per a crear les seues pròpies imatges a partir d’altres existents i és aquí on trobem l’obra de l’artista Rebeka Elizegi (Donostia, 1968).

A continuació us mostro algunes de les seues obres en les quals els tons groguencs i sèpia ens recorden l’estil “vintage” del qual us he parlat en altres entrades de temàtica “scrapbook”.

Rebeka Elizegi


El que més em sorprèn de la tècnica del collage és la capacitat de reinterpretar imatges ja existents i donar-los un altre significat totalment diferent de l’original. En el cas següent l’ús de la sabata com un element més del retrat li aporta un toc surrealista a la imatge resultant que, juntament amb els colors d’altres elements utilitzats, aporta originalitat a la imatge creada.

Rebeka Elizegi


Seguint amb la temàtica dels retrats, i com l’artista acobla les figures humanes amb altres motius vegetals o animals, resulta molt interessant la combinació resultant que no li lleva gens d’emotivitat a les escenes familiars recreades.

Rebeka Elizegi


En el collage tot està permès: podem caviar l’aparença de les coses de tal manera que les mans es converteixen en cames i es dupliquen o tripliquen tal i com podeu apreciar en les següents imatges. No hi ha límits establerts perquè la imaginació és lliure per crear figures impossibles que un món real no existirien.

Rebeka Elizegi


Aquestes figures impossibles resultants també ens conten històries que l’espectador imagina quan les observa i que varien en funció de cadascú perquè la interpretació és purament personal i subjectiva. En aquest cas en concret destacaria com els personatges creats observen el món a través de l’objectiu de la càmera fotogràfica.

Rebeka Elizegi


Però no només amb retalls de papers de periòdics i de revistes podem fer collages, podem emprar altres tipus de materials per a crear els nostres treballs amb aquesta tècnica. A continuació us mostro, una altra de les seues obres on podem observar el protagonisme d’altres tipus d’elements en la composició final.

Rebeka Elizegi


Si us animeu podeu començar a fer les vostres pròpies creacions. En un curset que vaig sobre aquesta tècnica ja fa anys, vam realitzar una sèrie d’exercicis que la professora ens va proposar.

Un d’ells es tractava de reinterpretar una cartell d’una pel·lícula de cine (aquí podreu comprovar una vegada més la meua vessant crítica sobre la publicitat).

Isabelcogollosferrer©2019

Un altre exercici va consistir en interpretar una fotografia que ens agradés (jo vaig escollir una d’un dels viatges que vaig realitzar a Astúries).

Isabelcogollosferrer©2019

Com veieu tots podem ser capaços d’emprar el collage com a mitjà d’expressió artística. Alguns fan d’ell la seua professió com és el cas de Rebeka Elezegui i d’altres ho fem de manera “amateur” com és el cas de la vostra profe. A la fi es tracta de passar una estona creativa i divertida...

Espero que us animeu a fer les vostres pròpies creacions. Estic segura que estareu encantats amb el resultat final!

Per cert si voleu saber més sobre l’obra de Rebeka Elizegi podeu anar a la seua pàgina web (http://rbkcollage.com/ca/)  o pegar-li una ullada al seu instagram (https://www.instagram.com/rebeka_elizegi/).


Ens veiem en la pròxima entrada! 




7 comentaris:

  1. Hola Isabel, som na Marina de 1r d'ESO C.
    M'agraden molt les obres de na Rebeka Elizegi, són molt originals, però em sembla difícil saber combinar les diferents textures (encara que només sigui tallar i aferrar), però potser quan tengui temps ho provi...
    Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Marina!😊

      El collage no és una tècnica complicada en quan al procés 📰✂️📰✂️ però sí que és cert que, tal vegada, trobar diferents elements que junts creen una nova imatge pot resultar difícil en un principi. Suposo que aquesta artista deu tenir infinitat de materials recompilats per tal d'escollir l'element que més s'adapta a la imatge que vol crear en cada moment...🙃🙂🙃🙂

      Ara esteu en la recta final de curs i tenir molta feina 🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️🙆‍♀️ però, quan acabe el curs 📆, et recomano que faces proves amb les imatges de les revistes que has utilitzat i et sorprendra veure el resultat final...💖💖💖💖

      Ànims amb la làmina del collage!🤗

      Molts 😚😚😚☺, Isabel.

      Elimina
  2. hola. som en Marc kuhalainen cardell de 1r eso B i volia dir que perdo per no contestar(estava a escocia) pero volia dir que es molt interesant tots aquests collages.
    son molt originals.
    ens veiem a clase

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Marc!

      Ostras, Escòcia!👏👏👏👏 Jo vaig anar allà l'any 2011 en agost i va ploure 🌧🌧🌧🌧 bastant 😅...Espero que hages tingut més sort i hages pogut fer fotos dels castells amb ☀️☀️☀️☀️.

      M'acabes de donar una idea 💡 per fer una nova entrada al bloc 🖥🖱...Quan la veges, ho entendràs...😉

      Molts 😙😙😙😙, Isabel.

      Elimina
  3. Hola Isabel!
    Després de les vacances he aprofitat per visitar el bloc i he vist que hi ha un munt d'entrades noves, el que m'ha donat una alegria en aquest primer dia de classes, que la veritat és que se m'ha fet llarg, jajaja!
    La tècnica del collage sempre m'ha parescut molt curiosa... És una forma d'art diferent, que no es pot explicar. Crec que quan veu un collage cadascu l'interpreta de manera diferent, depen de la nostra imaginació.
    M'ha agradat molt el collage que has fet del champu, trobo que la publicitat podria ser així! A mi em crida molt més l'atenció un anunci artístic que aquell on només remenen les melenes, jajaja
    Molts besets, Margalida

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Margalida!😆

      A mi el primer dia també se m'ha fet eteeeern 😫😫😫😫. Costa molt agarrar el ritme després de les vacances...però ja està superat 💪💪💪💪 i dimecres és festa 💃💃💃💃...😂😂😂😂

      En quan al collage 📰✂️📰✂️, com tu bé dius, és una tècnica curiosa tant en els resultats com en la interpretació que l'observador en fa d'ells... Crec que el collage impacta per la combinació d'elements molt diferents que en un altre context no tindrien cabuda.

      Aaaah i estic totalment d'acord amb tu en quan al tema publicitari. M'encanta interpretar de manera irònica els anuncis per trencar d'alguna manera la seua vesssant més comercial...🤣🤣🤣🤣

      Molts 😘😘😘😘, Isabel.

      Elimina