dissabte, 23 d’abril del 2022

Estaba el señor don Libro...

Gloria Fuertes (1917 – 1998) va ser una escriptora espanyola de narrativa, poesia, teatre i autora d’obres dedicades al públic infantil i juvenil.

Amb 5 anys ja escrivia i dibuixava els seus propis contes.

L’any 1932, amb tan sols 14 anys, va publicar el seu primer poema: “Niñez, juventud, vejez”.

Caricatura de Gloria Fuertes realizada por Carlos Rivaherrera


Avui, dia del llibre, us animo a deixar volar la vostra imaginació amb la lectura del següent poema:

Il·lustració de David Álvarez

...


diumenge, 10 d’abril del 2022

Imaginar per poder respirar...

La textura és un dels elements bàsics de l’expressió plàstica juntament amb el punt, la línia i el pla. De vegades, tendim a separar aquests quatre elements però, hem de saber que tots ells poden interactuar i ser utilitzats en qualsevol obra artística.

Hi ha artistes com Yayoi Kusama (1929) que prenen com a referència tan sols un d’aquests elements. En el cas d’aquesta artista tant polifacètica, la seua obra està impregnada de punts que envaeixen tant els seus quadres com les seues escultures (si voleu veure l’entrada on mostro la seua obra, feu clic aquí).

Escultura de Yayoi Kusama (Imatge via Google)

En altres casos, és la línia la que predomina en l’obra artística com és el cas de l’artista Moisés Mahiques (1976) que recentment va exposar en la sala San Miquel de Castelló.

obra de Moisés Mahiques (Imatge de  Metal Magazine)

El pla és un altre l’element que també pot configurar les obres artístiques com és el cas de l’artista argentí cubista Emilio Pettoruti (1892 – 1971).

Quadres de Emilio Pettoruti (Imatge via Google)

I també hi ha que qui fa de la textura la seua carta de presentació com és el cas de la il·lustradora Judith Clay. Els seus dibuixos, elaborats amb llapis de color, tinta i collage sobre paper, mostren diferents textures visuals que donen personalitat a les il·lustracions.

En les següents imatges podeu veure com les protagonistes porten vestits que cobren vida a través dels seus estampats i siluetes, com és el cas de la primera imatge, on troben un altre món ple de fantasia dins de la seua vestidura. Figures que s’entremesclen i juguen amb les textures per a endinsar-nos em altres realitats.

Il·lustracions de Judith Clay (Imatges via Pinterest)

Juntament amb l’ús de textures visuals, l’artista utilitza la tècnica del collage per a elaborar els seus dibuixos. Una manera molt original de presentar-nos diferents ambients així com els personatges que en ells apareixen: escenaris “teatrals” on imatges fotogràfiques d’arcs formen part del decorat i peixos vestits amb textos de periòdic que naden per boscos en lloc de per l’aigua .

Il·lustracions de Judith Clay (Imatges via Pinterest)

En la primera imatge també podem observar l’ús que en fa del llapis per tal de dibuixar elements decoratius com ara les cortines que emmarquen l’escena així com el terra de pedra en el qual s’ubica el personatge.

Són il·lustracions plenes de vida gràcies a l’estil tant personalitzat de l’autora. Els colors emprats solen ser molt suaus i poc cridaners. Destaca la manera que té de caracteritzar als personatges així com la presència de criatures que ajuden a representar altres realitats paral·leles en les quals la màgia i la fantasia són les vertaderes protagonistes de la història.

Il·lustracions de Judith Clay (Imatges via Pinterest)

Veient totes aquestes imatges, qui no ha tornat a la seua infantesa per un moment i s’ha endinsat una altra vegada en aquells contes que ens han llegit quan erem menuts? Qui no ha recordat algun moment de circ compartit en família? Qui no ha volgut endinsar-se dins d’una d’aquestes il·lustracions i, per un moment, participar en la història que se’ns mostra?

Il·lustracions de Judith Clay (Imatges via Pinterest)

Gràcies a il·lustradores com Judith Clay, podem gaudir de mons de fantasia i d’il·lusió en els quals submergir-nos, de quan en quan, i evadir-nos de la realitat que ens envolta. Per què... què seria de nosaltres sense poder imaginar que una altra realitat és possible?

Il·lustracion de Judith Clay (Imatge via Pinterest)

Ens veiem en la pròxima entrada!